Tarayıcıda Görüntüle
TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası E-Bülteni
SıfırBir - iki

SıfırBir

TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası olarak yayımladığımız SıfırBir Bülten'in ikinci sayısı ile karşınızdayız. Bu sayımızda; ilk sayımızda haklarımız çerçevesinde ele aldığımız "Uzaktan Çalışma" konu başlığını; Zeynep Selen'in hazırladığı ve Psikolog Eser Sandıkçı'nın değerli görüşleriyle psikolojik etkileri bağlamında ele aldığı "Uzaktan Çalışma ve Tükenmişlik Sendromu"  ile Onur Güngör'ün, Tez-Koop İş ve Birlik Sendikası temsilcilerinin görüşlerine yer verdiği "Uzaktan Çalışma: Hayır mı şer mi" yazılarıyla devam ettirdik. Aynı zamanda Ezgi Efe'nin hazırladığı, ABD'de Amazon çalışanlarının sendikal mücadelelerini meslektaşlarımız açısından değerlendirdiği "Amazon Sendika Seçimleri Bizi Neden İlgilendiriyor?" yazısına bu sayımızda yer verdik.  Oda'mızdan haberler, etkinlikler ve duyuruların yanı sıra  "Ex Machina" filmi üzerine S. Funda Çetintaş'ın kaleme aldığı bir değerlendirme yazısını da bu sayımızda bulabilirsiniz. Keyifle okumanızı dileriz.

Makale

Uzaktan Çalışma ve Tükenmişlik Sendromu

Türkiye’de görülen ilk vaka sonrasında, Mart 2020’de başlayan Covid-19 salgını ile birlikte pek çok meslektaşımız "Uzaktan Çalışma" düzenine geçti.

Devamını Oku

Uzaktan Çalışma: Hayır mı, şer mi?

COVID-19 salgını sırasında yazılım sektöründe uzaktan çalışma düzeni birdenbire en yaygın çalışma biçimi haline geldi. 

Devamını Oku

Amazon Sendika Seçimleri Bizi Neden İlgilendiriyor?

Dünyanın e-ticaret alanındaki en büyük şirketi Amazon’da yıllardır bir sendikalaşma mücadelesi sürüyor. Amazon’un bünyesinde birçok ülkede çalışan işçiler sendika üyesi olabiliyorken, ABD eyaletlerinde sendikalaşma hareketleri yıllardır engelleniyor. Covid-19 virüsünün yaşam tarzlarımızı değiştirmesi ile birlikte Amazon milyonlarca tüketici için birincil kaynak haline geldi, İnternet üzerinden alışveriş trafiği artınca Amazon işçilerinin çalışma şartlarındaki hak ihlalleri de daha fazla gündeme gelir oldu.

Devamını Oku
Haber
Image1

BMO 9 Yaşında!

2 Haziran 2012’de, TMMOB 42. Olağan Genel Kurulunda alınan kararla kurulan Bilgisayar Mühendisleri Odası 9 yaşında. Covid-19 salgınının etkisini sürdürmesi nedeniyle,Odamızın doğum gününü çevrimiçi ortamda bir araya gelerek kutladık. Nice yıllara BMO!

İzlemek için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.
Image1

İkizdere Hakkında  Basın açıklaması

Rize’nin İkizdere İlçesi İşkencedere mevkisinde ormanlık alan içinde açılmak istenen taş ocağına karşı TMMOB ve bağlı odalarının başkanları tarafından 12 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirilen ortak basın açıklaması ile doğa katliamının ve insanlık suçunun durdurulması çağrısı yapıldı.

Devamını Oku
Image2

Soma: Unutmadık, Unutmayacağız...

13 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleşen, ülkemiz tarihinin en büyük felaketlerinden ve iş cinayetlerinden biri olan Soma Katliamının 7. yılında, yitirdiğimiz 301 madencimizi saygıyla anıyoruz.

Devamını Oku
Image2

TMMOB 4. Kadın Sempozyumu Düzenlendi

İlki 2015 yılında gerçekleştirilen TMMOB Kadın Sempozyumunun dördüncüsü 8 Mayıs 2021 tarihinde çevrimiçi olarak “İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ” başlığıyla gerçekleştirildi.

İzlemek için TMMOB YouTube kanalını ziyaret edebilirsiniz.
Duyuru

TMMOB Kamucu Politikalar Sempozyum Kitabı Yayımlandı 

22-23 Kasım 2019 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilen TMMOB Kamucu Politikalar Semzpoyumu Bildiriler Kitabı, 21 Haziran 2021 tarihinde yayımlandı.

Sempozyum Bildiriler Kitabı'na buradan ulaşabilirsiniz.

İşsiz Üyelerimizle Buluşuyoruz

İşsizlik gerçeğiyle yüzyüze bırakılan üyelerimizin Odadan beklentilerini dinlemek, işsizlik sürecini birlikte göğüslemek ve aşmak için neler yapılabileceğini değerlendirmek üzere işsiz üyelerimizle bir araya geliyoruz.

24 Haziran Perşembe, 20:30

Katılım formunu buradan doldurabilirsiniz.
Etkinlik

Bilişim Sektöründe Kıdemli Çaylak Olmak

Odamızın Öğrenci Komisyonunun (BMO-Genç)  düzenlediği çevrimiçi söyleşiler sürüyor. 27 Mayıs 2021 Perşembe akşamı, Trendyol Grup firmasında kıdemli yazılım mühendisi olarak çalışan Batuhan Düzgün, “Bilişim Sektöründe Kıdemli Çaylak Olmak” başlığıyla BMO-Genç Çevrimiçi Söyleşilerin konuğu oldu.

Robotlar İşimizi Elimizden Alacak Mı?

Yapay zekâ, otomasyon ve istihdamın geleceğini "Roboatlar İşimizi Elimizden Alacak Mı?" başlıklı söyleşimizde üyemiz, bilgisayar mühendisi ve sosyal bilimci Dr. Arif Koşar ile konuştuk. Etkinliğin kolaylaştırıcılığını ise Üye İlişkileri ve Örgütlenme Komisyonumuzdan Emine Aydın üstlendi.

En İyi Bilişimci Unutulandır

BMO Öğrenci Komisyonunun (BMO-Genç) düzenlediği etkinlikte 4. Dönem Yönetim Kurulu Başkanımız Hülya Küçükaras, “En İyi Bilişimci Unutulandır” başlığıyla BMO-Genç çevrimiçi söyleşilerinin konuğu oldu.
 .

Covid Günlerinde Ruh Hallerimiz

Üye İlişkileri ve Örgütlenme Komisyonumuzun düzenlediği “Covid Günlerinde Ruh Hallerimiz” başlıklı çevrimiçi etkinlikte Covid-19 salgınının getirdiği koşulları, hayatımıza ve ruh sağlığımıza etkilerini konuğumuz Uzman Klinik Psikolog Buse Gözcü ile konuştuk.

Eğitim
Image

Veritabanı Yönetimi Eğitimi

BMO 2021 yılı eğitimleri Muhammet Budak’ın verdiği Veritabanı Yönetimi Eğitimi ile devam etti. BMO Eğitim Komisyonu ve Özgür Yazılım Komisyonu işbirliğiyle düzenlenen eğitim, 15 Mayıs 2021 tarihinde çevrimiçi ortamda gerçekleştirildi.

Image

Docker Eğitimi

BMO 2021 yılı eğitimleri Servet Taş’ın verdiği Docker Eğitimi ile devam etti. BMO Eğitim Komisyonu ve Özgür Yazılım Komisyonu işbirliğiyle düzenlenen eğitim, bir hafta ara ile iki günde, 17 ve 24 Nisan 2021 tarihlerinde  çevrimiçi ortamda gerçekleştirildi.

Film/Kitap
Image

Ex Machina

Bugün sizlerle neredeyse hiç aksiyon barındırmayan, çoğunlukla kapalı bir mekanda geçen, başrolünde yapay zekanın olduğu bir bilim kurgu filmi Ex Machina’yı konuşacağız. 

Devamını Oku
mt